mandag 23. mai 2011

Aksjon Redd hunden!

Skrevet av Chaos den 23. mai 2011

Ny sak angående “ulovlig” rase i Norge
Lørdag ble det startet en underskriftskampanje der eierne av blandingsvalpen Safira ønsker hjelp til  å forhindre myndighetene i å avlive henne. Påstanden er at hun er en blanding av amstaff og pitbull, noe eierne hardnakket nekter for da de har papirer fra oppdretter på at hunden er en blanding av amerikansk bulldog, boxer og engelsk staff. Ifølge eierne mener politiet at dette ikke er nok bevis for å holde hunden i live, derfor er avlivingsdatoen satt allerede i dag kl. 16.

Som alle er fullt klar over ble pitbull forbudt i Norge i 1991, og senere også amstaff grunnet likheten og muligheten til å jukse med dokumentasjonen til hunden. Det er ingen hemmelighet at i etterkant av disse forbudene har flere blitt fratatt hundene sine da det har vist seg at hunden faktisk er en pitbull, selv om papirene sier noe helt annet. Det finnes/fantes flere oppdrettere av rasen som gladelig forfalsker papirene til valpene de selger hvis hunden skal til et land med forbud, noe som er helt forkastelig på alle måter.

Det at folk fortsatt finner det overraskende at politiet reagerer på en hund som er mistenkelig lik en pitbull i dag forbauser meg stort. Det som overrasker meg enda mer er at disse hundeeierne, vel vitende om alle unødvendige avlivingstilfeller i Norge, ikke sørger for at alt er i orden med en sånn type hund  når du kjøper den. En blandingshund har en mor og far som alle andre og det å sørge for å ha papirer i orden, evnt. blodprøve, dna-prøve og veterinærattest når du anskaffer deg en slik hund ser jeg rett og slett på som en selvfølge i dag. Dessverre finnes det fortsatt folk som skaffer seg hund helt ukritisk og uten å tenke seg om, i dette tilfellet er eieren en 16 år gammel gutt, så vidt jeg har skjønt. Jeg forstår rett og slett ikke hvordan det går an å være så ansvarsløs når man vet at dette kan skje.

Når dette er sagt er jeg på ingen måte for det forbudet mot visse hunderaser som er i Norge i dag. Jeg tror at da loven ble innført var det for å få bukt med det ulovlige kamphundmiljøet som herjet på den tiden, og dermed hadde loven en hensikt.  Nå bruker dessverre myndighetene denne loven kynisk i alle tvilstilfeller også selvom bikkja er den lydigste og snilleste familiehunden som finnes, noe som dessverre har vært tilfelle mange ganger. Det har ført til at mange familier har mistet et uerstattelig familiemedlem helt uten grunn. Det er naturlig å sammneligne Sverige med Norge da vi har omtrent samme demografi og samme styresett. Det har lenge vært på høy tid med en ny vurdering av hundeloven i dette landet, og Sverige er et drivende godt eksempel på en vellykket revidering der fokuset ikke har vært på hunden, men eieren. Det spiller egentlig ingen rolle hvilken rase hunden din er, en golden retriever lett bli en aggressiv og farlig hund dersom den blir behandlet dårlig/mishandlet av sine eiere, og det stikk motsatte kan være tilfelle for en pitbull. Dessverre er kunnskapen rundt hundehold i Norge generelt for dårlig. Folk tar seg for liten tid til å sette seg inn i hva salgs rase som passer for dem, eller hvilke egenskaper de har. For noen er utseendet den avgjørende faktoren, noe som betyr fint lite den dagen hunden din biter fordi den ikke har det bra. Også roper folk ut om at “Hunden er livsfarlig”, uten å ta noe som helst form for selvkritikk.

Jeg kunne sagt mye om dette, men i bunn og grunn er saken at hundene våre trenger flere rettigheter og eiere som tar ansvar for dem på alle måter. I mellomtiden kan jo folk støtte oppom at lille Safira ikke skal bli unødvendig avlivet, og ta dette som enda en trist lærepenge for hundesyke nordmenn.


Hjertesukk fra Ida og Chaos


Lille Safira må kanskje bøte med livet i dag dersom nye bevis ikke kommer frem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar